Categories Polévky, Vánoce

Rybí polévka prabábi Bedřišky

Posted on
Rybí polévka prabábi Bedřišky

A je to tu…od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany ♥ Tady je recepis 🙂

Ingredience:
1 rybí hlava
1 filet z kapra
jikry a mlíčí
2 velké mrkve
2 petržele
1/4 celeru
1 menší cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
muškátový oříšek
4 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
2 rohlíky
sůl, pepř

img_8839 img_8855
Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru. Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni. Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla. Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry. Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.

img_8853 img_8856

Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme. Maso z hlavy a filetu obereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou. Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle 🙂

img_8867