Jednou jsem, v řecký taverně, vochutnala kalamáry plněný fetou, rajčatama a paprikou. Bylo to strašně dobrý, a jelikož sobotní farmářský trhy, v Praze na Náplavce, vydaly to nejlepší, popustila jsem uzdu fantazii a přenesla se tak na chvíli k moři..! Pojeďte se mnou 😉
Plněná oliheň cuketou a kozím sýrem & Krevety v koriandrový marinádě
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience pro 2 osoby:
2 střední olihně /seženete běžně v Makru nebo specializovaných seafood prodejnách/
½ menší cukety
4 cherry rajčata
1 lžíce olivovýho oleje
1lžíce limetový nebo citrónový šťávy
Plocholistá petržel
Mořská sůl, čerstvě mletej pepř
100g kozího sýra nebo fety
Cuketu a cherry rajčata nakrájíme na malý kostičky a hodíme je na pánev, pokapanou oliváčem. Přidáme pepř i sůl a restujeme asi 5 minut, na závěr přidáme hrstku nasekaný plocholistý petržele.
Vychladlou směs zeleniny smícháme s kozím sýrem nebo fetou a zakápneme šťávou z citrusu.
Oliheň si nejdřív očistíme tak, že ze z těla vytáhneme její páteř – vypadá jako kousek plastu. Pak vyndáme veškerý vnitřek, odřízneme oči a prsty vytlačíme „zoubek“ ze středu chapadel. Z těla můžeme sloupnout i svrchní barevnou vrstvu, jde to celkem lehce. Já to dělám jen v případě, že oliheň použiju do těstovin nebo salátu. Na gril ji ale dávám tak, jak je.
Video, jak se čistí kalamáry, přidám co nevidět, takhle to nejspíš zní složitě, ale není 🙂
Pak už je to snadný, očištěný olihně naplníme směsí kozího sýra a zeleniny a grilujeme na pánvi či grilu asi 4 minuty z každý strany.
Podáváme nejlíp se středomořským zeleninovým salátem, ja udělala jen lehkej z cherry rajčat, rukoly, hrubý mořský soli, čerstvě mletýho pepře a zakápla to celý extra panenským olivovým olejem.