Tak si představte, že mě po tom celým pracovním, svatebním a narozeninovým maratonu skolila viroza. Pár dní dovolený teda strávim v posteli. Celá já. Na rýmičku a podobný neduhy je nejlepší poctivej silnej vývar! A ten „pečenej“ je ze všech nejlepší! 🙂
Jdem na to.
Ingredience:
5 kuřecích křídel ( nebo 1/2 kuřete )
2 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
1 větší cibule se slupkou
5 stroužků česneku
2 bobkový listy
5 kuliček pepře
5 kuliček novýho koření
snítka tymiánu
kapka olivovýho oleje
sůl, pepř
Maso dobře osolíme a dáme na plech, spolu s kousky zeleniny a kořením. Pokapeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřátý troubě na 170 stupňů, asi 45 minut, zkrátka dokud všechny ingredience nezezlátnou.
Po upečení vložíme vše do hrnce se studenou vodou, přidáme plocholistou petržel, ještě trochu soli a pepř. Nápek z plechu rozpustíme v troše horký vody a přilijeme ho také do hrnce. Celej tenhle proces nám zajistí krásnou zlatou barvu vývaru a ta chuť…no, počkejte si 🙂
Vše přivedeme k varu a lžící sbíráme tvořící se pěnu. Pak stáhneme plamen na nejmíň a 2-3 hodinky necháme mírně probublávat. Nakonec vývar scedíme do čistého hrnce a už je jen na vás, čím ho doplníte. Můžete do něj pustit vejce nebo ho vylepšit domácíma nudlema. Já do něj obírám kuřecí maso a přidávám kořenovou zeleninu smaženou na másle. Dvě, tři porce si schovejte do mrazáku, ať se s tim zas nemusíte dělat, až budete nemocný jako já :))