Kdo z vás nezbožňuje míchaný vajíčka k snídani? My teda jo a už leta slýchám, jak skvělý jsou připravený ve vodní lázni, se smetanou. Kuchařka slavné Julie Child v knihovně mi nedala spát a tenhle francouzskej recept jsem musela vyzkoušet. Resumé: pokud to čas dovolí, na pánvi už se vejce připravovat nebudou 🙂 Jemnost, krémovost a lahodnost vaječinky je neskutečná, vůně omamující a prostě…taky to honem zkuste!!
Ingredience pro 2 osoby
Doba přípravy: 25 minut
5 vajec
1 velká lžíce másla
1 lžíce smetany ke šlehání (30% a víc)
Špetka soli a čerstvě mletýho pepře
Hrstka čerstvě nasekaný pažitky
Nejdřív si připravíme vodní lázeň tak, že do hrnce nalejeme vodu, asi 3cm od dna a dáme ji hřát.
Na hrnec položíme mísu, ve které necháme rozpustit lžíci másla a potřeme jím i její stěny. Mísu vyjmeme, rozklepneme do ní vejce, přidáme smetanu, sůl a metličkou chvilku šleháme, aby se vše krásně spojilo. Pak misku vrátíme zpět na hrnec a při mírném plameni mícháme směs vajec a smetany, dokud nezhoustne a není krásně krémová. Celé to trvá asi 15-17 minut. Když je konzistence podle vašich představ, sundáme mísu opět z hrnce, do vajec vmícháme hrst nasekaný pažitky, trochu čerstvě namletýho pepře a můžeme servírovat! Nejlépe chutnají s křupavou francouzskou bagetou, dobrým sýrem a trochou řeřichy. Bon Apetit! 🗼