Oranžová barva pořád vévodí trhům i obchodům se zeleninou. Jestli už jste přejedený polívek, nádivek a všemožných úprav dýně na slano, rozhodně se pusťte do přípravy dýňovýho koláče s pekanovejma ořechama! Takovej výbuch chutí a jemnosti v jednom prostě musíte ochutnat 🙂
Doba přípravy: 90 minut
Ingredience:
700g dýně hokaido
pár kapek slunečnicovýho oleje
160g třtinovýho cukru
250g mascarpone
muškátový oříšek na špičku nože
1/2 lžičky skořice
nastrouhaný zázvor /cca 2cm kousek/
3 vejce
3 lžíce javorovýho sirupu + k podávání
1 lžička vanilkovýho extraktu
1/4 lžičky soli
mléko na potření
hrst pekanových ořechů
Na těsto:
115g změklého másla
125g třtinovýho cukru
1 velký vejce
1 lžička vanilkovýcho extraktu
300g hladký mouky
110g jemně mletých mandlí
1 lžíce ledový vody
Těsto vyrobíme tak, že v robotu anebo ručně vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilkovej extrakt. Mouku smícháme s mletýma mandlema a po částech ji přimícháme k máslový hmotě. Nakonec přidáme lžíci ledový vody, z těsta vytvoříme kouli a dáme ve folii vychladit do lednice.
Troubu předehřeje na 200 stupňů. Dýni nemusíme loupat, nakrájíme jí na čtvrtky, promísíme s olejem a pečeme v troubě cca 30 minut do změknutí. Necháme jí vychladnout, a pak jí rozmixujeme společně s cukrem, mascarpone a kořením do hladkýho pyré. Přidáme vejce, javorovej sirup, vanilkovej extrakt i sůl a vše znovu promícháme.
Do 23cm koláčový formy vměstnáme mandlový těsto, na něj dáme pečící papír, zatížíme ho fazolema a dáme péct cca na 10 minut. Pak papír sundáme, těsto necháme trochu vychladnout a vlijeme na něj dýňovou směs. Pečeme 20 minut a ze zbylýho těsta si zatim nakrájíme cca 2cm široký pruhy a dáme je opět chladit.
Po 20 minutách koláč vyndáme, těsto potřeme mlíkem a přes náplň z něj vytvoříme mřížku. Do mezer nasázíme pekany a dáme dopéct ještě asi na 15-20 minut.
Hotovo dvacet, před podáváním můžeme koláč ještě posypat moučkovým cukrem a zakápnout javorovým sirupem 🙂 Jo a se šlehačkou je to úplně dokonalý, to asi nemusim ani dodávat 😀 Nechte si chutnat.