Hele, já peču celkem málo. Ale když už peču, nejčastějc jsou to vynikající cookies s blanšírovanejma lískovejma oříškama. Patří do nich, mimojiný, i vanilkovej lusk anebo 2 lžičky vanilkovýho extraktu, kterej se trochu hůř shání.
No a proč si neudělat vlastní vanilkovej extrakt a nemít ho tak pořád po ruce? 🙂 🍶
Stačej vám 3 masitější vanilkový lusky – nejlíp ty madagaskarský, uzavírací lahev, a čtvrt litru vodky. Teď už je to záležitost pár minut. Lusky podélně prořízněte, ale konce nechte spojený. Dáte je do lahvičky a zalejete vodkou, kterou si nevylemtáte!! 😀 😀 😀
Protřepete a uložíte na chladnější tmavý místo. Po dobu dvou měsíců lahvičku neotvíráte, jen jí chodíte obden pěkně zatřepat ☺ Za dva měsíce máte krásnou, kávově zabarvenou tekutinu, vonící vanilkou jak blázen a už jen pečete…a pečete…a… 🙂
3 comments